ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Γιατί σπουδές στην Ιταλία;

Τα Ιταλικά Πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα διεθνώς και παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Άμεσα αναγνωρισμένο πτυχίο στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.
   

Επιλογή της σχολής που επιθυμείτε χωρίς συμβιβασμούς.
   

Ευκολότερη εισαγωγή στις σχολές Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής (προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Ελλάδα και Ιταλία)
 

Ελεύθερη είσοδος χωρίς εξετάσεις στις περισσότερες σχολές των Ιταλικών Πανεπιστημίων (πχ Νομική, Πολυτεχνείο, Φαρμακευτική, Καλών Τεχνών κλπ)
   

Χαμηλό κόστος φοίτησης και ζωής.

Γενικά: Η Ιταλία είναι μία πανέμορφη ευρωπαϊκή – μεσογειακή  χώρα, με παρόμοια κουλτούρα,  σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα. Είναι εύκολα προσβάσιμη (πχ απευθείας πτήσεις με αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους). 

Σχολές χωρίς εξετάσεις

    Φαρμακευτική (σε κάποια Πανεπιστήμια διεξάγονται ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις)
    Πολυτεχνείο (εκτός από Αρχιτεκτονική)
    Νομική
    Φιλολογία
    Γλωσσών
    Καλών Τεχνών
    Φυσικής
    Χημείας
    Μαθηματικών
    Βιολογικό
    Οικονομικών
    κ.α.

Σχολές με εξετάσεις

    Ιατρική (και όλες οι σχολές που ανήκουν στην Ιατρική (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Λογοθεραπεία κ.α.)
    Οδοντιατρική
    Κτηνιατρική
    Αρχιτεκτονική
    Παιδαγωγικά
    Ψυχολογία

Δομή εξετάσεων – Πανιταλικές (όπου υπάρχουν)

Αφορούν όλες τις σχολές Ιατρικής (και άλλες σχολές Ιατρικής όπως Φυσιοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Διαιτολογίας κ.α.), Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας και είναι με την μορφή Multiple Choice – Πολλαπλών Επιλογών (80 ερωτήσεις).

    π.χ Για Ιατρική. Ερωτήσεις Multiple Choice Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Γενικής Κουλτούρας, Λογικής
    π.χ. Για Αρχιτεκτονική. Ερωτήσεις Multiple Choice Σχεδίου, Ιστορίας, Φυσικής, Μαθηματικών, Γενικής Κουλτούρας, Λογικής

Γενικά: Οι εξετάσεις στα Ιταλικά Πανεπιστήμια διεξάγονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους στην έδρα του εκάστοτε Πανεπιστημίου σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Κόστος ζωής – διαμονής – διαβίωσης – Πανεπιστημίου – Σίτισης

 Το κόστος ζωής είναι παρόμοιο με της Ελλάδας όπως και το κόστος διαμονής (περίπου 300€ ανά μήνα για γκαρσονιέρα ή 550€ ανά μήνα για δυάρι).

Εφόσον ένα δυάρι διαμέρισμα μοιραστεί από δύο φοιτητές το κόστος διαμονής μπορεί να μειωθεί σε 275€ ανά μήνα.

Το κόστος διαβίωσης εξαρτάται από την πόλη διαμονής του/της  φοιτητή/τριας.
   

Κόστος Πανεπιστημίου. Τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου κυμαίνονται από 600€ έως 1.400€ τον χρόνο ανάλογα με την φορολογική δήλωση του γονέα κάθε υποψηφίου.

Κόστος βιβλίων. Αγοράστε μισοτιμής βιβλία από τους φοιτητές που έχουν περάσει το μάθημα που σας ενδιαφέρει.

Το κόστος σίτισης είναι σχετικά χαμηλό. Οι φοιτητές μπορούν να γευματίσουν στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου με μία μικρή επιβάρυνση από 3€ έως 5€.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία λειτουργούν 75 κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια (università). Από τα σημαντικότερα ιταλικά πανεπιστημιακά κέντρα είναι η Ρώμη, η Μπολόνια -εκεί βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου- η Φλωρεντία και το Τορίνο. Αν και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών βαίνει μειούμενος, η ελληνική κοινότητα εξακολουθεί να είναι η πολυπληθέστερη στη γειτονική χώρα, αφού επτά στους δέκα (μη Ιταλούς) Ευρωπαίους που επιλέγουν την Ιταλία για σπουδές είναι Ελληνες.

 

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Ολοι οι υποψήφιοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μπορούν να φοιτήσουν στα ιταλικά πανεπιστήμια, αρκεί να κατέχουν έναν έγκυρο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να περάσουν επιτυχώς ενδεχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις (όπου αυτό προβλέπεται) στη σχολή της επιλογής τους.

Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος σε εξετάσεις επάρκειας της ιταλικής γλώσσας, που γίνονται από το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Tο κόστος εγγραφής σε κάποιο ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο κυμαίνεται από 765 έως 1.020 ευρώ. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα έξοδα εγγραφής και, πολύ περισσότερο τα δίδακτρα, είναι πολύ περισσότερα, αλλά λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και αναλόγως καθορίζεται το ύψος των διδάκτρων.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47, Αθήνα 104 33 - Τηλ. 2105242646 / 2105242674)

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Οδός Φλέμιγκ 1, 546 42 Θεσσαλονίκη - Τηλ. 2310886000)

Σε πολλά Πανεπιστήμια οι εξετάσεις εισαγωγής (κυρίως για την Ιατρική) διενεργούνται και στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα Ιταλικά Πανεπιστήμια όπου η φοίτηση πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα Αγγλικά είναι:

Università degli Studi di Bari - Aldo Moro

Università degli studi di Milano

 Università degli studi Milano-Bicocca
 Roma La Sapienza
 Roma Tor Vergata
 Napoli Federico II
 Napoli Università degli Studi della Campania - Vanvitelli
 Università degli Studi di Bologna
 Università degli Studi di Torino
 Università degli Studi di Pavia
 Università degli Studi di Siena (Odontoiatria)

Προϋποθέσεις εγγραφής σε Ιταλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο (πολίτες κρατών-μελών Ε.Ε.)

Τα ιταλικά πανεπιστήμια ορίζουν ορισμένες προδιαγραφές για το προφίλ των μαθητών που θα δεχτούν. Οι υποψήφιοι φοιτητές οφείλουν:

να έχουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου (ή αντίστοιχο ομότιμο τίτλο).

να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις τα τελευταία 2 χρόνια και να έχουν βεβαίωση πρόσβασης ανεξάρτητα με το βαθμό που πήραν στις εξετάσεις.

Από αυτή την παράμετρο εξαιρούνται τα Λύκεια που δεν εχουν Πανελλαδικές εξετάσεις και βρίσκονται στην λίστα των Αναγνωρισμένων Λυκείων του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας

Η βάση του 10 δεν υπολογίζεται από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια. Έτσι, δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας έχουν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτου βαθμολογίας.

Οι απόφοιτοι των Ενιαίων Γενικών Λυκείων είναι απαραίτητο να προσκομίσουν τη “ΒΕΒΑΙΩΣΗ” που τους χορηγείται μετά τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όσοι υποψήφιοι είναι ήδη απόφοιτοι Λυκείου, μπορούν να λάβουν τη σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ συμμετέχοντας ξανά στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Εάν η συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έγινε πριν από 3 ή περισσότερα χρόνια, τότε ο υποψήφιος οφείλει να δηλώσει τον Φεβρουάριο στο Λύκειο της περιοχής του ξανά συμμετοχή στις εξετάσεις. Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος φοιτητής επιθυμεί να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2017 πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τον Φεβρουάριο του 2017.

Φοίτηση στην Ιταλία και Υγειονομική Περίθαλψη

Οι φοιτητές των Ιταλικών Πανεπιστημίων χαίρουν υγειονομικής περίθαλψης. Η μέριμνα αυτή αφορά τόσο τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και απο χώρες που δεν ανήκουν σε αυτή. 

Φοιτητές που κατάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2004, οι φοιτητές οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας (ΤΕΑΜ). Με αυτή την κάρτα, οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν προσωρινά στην Ιταλία, δικαιούνται ιατρική περίθαλψη, όπως αυτή περιγράφεται από τα μοντέλα Ε111 (για προσωρινή διαμονή) και Ε128 (διαμονή λόγω φοίτησης).

Η κάρτα δεν ζητείται κατά την προετοιμασία των δικαιολογητικών. Ωστόσο, σε πολλές ιταλικές πόλεις ζητείται από την Υπηρεσία Anagrafe, δηλαδή την Υπηρεσία Μητρώου του Δήμου. Ο φοιτητής προσκομίζει την κάρτα μαζί με το συμβόλαιο του σπιτιού. Με την κατάθεση των δύο αυτών εντύπων χορηγείται στον φοιτητή άδεια παραμονής στην πόλη, ώστε να μπορέσει να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο.

Έκδοση Κάρτας ΤΕΑΜ

Εκδίδεται από τον φορέα ασφάλισης του γονέα, στον οποίο είναι ασφαλισμένος και ο υποψήφιος φοιτητής. Πριν την έκδοση της ΤΕΑΜ στον φοιτητή χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα προσωρινό πιστοποιητικό. Με την κάρτα ΤΕΑΜ (ή το προσωρινό πιστοποιητικό μέχρι την έκδοση της) ο φοιτητής έχει δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης και έχει πρόσβαση σε όλες τις υγιειονομικές υπηρεσίες χωρίς χρέωση. Επίσης, στις τοπικές υγιειονομικές αρχές στις οποίες ανήκει ο γονέας (και κατ’ επέκταση ο φοιτητής) εκδίδεται και η EHIC (European Health Insurance Card / Eυρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας), η οποία είναι εξίσου απαραίτητη με την ΤΕΑΜ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (VENEZIA)
www.iuav.it

Ιδρύθηκε το 1926, προσφέρει μόνον μεταπτυχιακές σπουδές (υψηλότατου επιπέδου) και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη σχολή Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, ύστερα από αυτή της Ρώμης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις τομείς μεταπτυχιακών σπουδών: Αρχιτεκτονική, Σχέδιο & Τέχνες, Αστικός & Περιφερειακός σχεδιασμός.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (FIRENZE)
www.iue.it

Ιδρύθηκε το 1976 από τα μέλη της τότε ΕΟΚ με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε υποψήφιους διδάκτορες στον τομέα των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Φυσικά, τα προγράμματα σπουδών και τα πεδία έρευνας έχουν σαφή προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα σπουδών: Οικονομικά, Ιστορία & Πολιτισμός, Νομική, Πολιτικές & Κοινωνικές Επιστήμες. e-mail για πληροφορίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΚΟΝΙ - ΜΙΛΑΝΟ (MILANO)
www.uni_bocconi.it

Ιδρύθηκε το 1902 και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που απένειμε πτυχίο στις Οικονομικές Σπουδές. Αναγνωρίζεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και διατηρεί επαφές με όλα τα μεγάλα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη προσήλωσή του στην έρευνα καθώς και οι στενές του σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας. Ανεπιφύλακτα, μία από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (BOLOGNA)
www.unibo.it

Πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1088 και εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη και το κύρος του. Διακρίνεται για το επίπεδο σπουδών στους τομείς Νομικών σπουδών, Γλωσσολογίας & Σημειολογίας, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Χημείας. Κυρίως, ωστόσο, διακρίνεται για το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και των Νομικών σπουδών.

Site για αλλοδαπούς φοιτητές:

www.unibo.it/infostud/matricol/studstra/default_engl.htm 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΕΝΤΟ (TRENTO)
www.unitn.it

Ενα από τα καλύτερα ιταλικά πανεπιστήμια στους τομείς των Οικονομικών και Νομικών Σπουδών. Διακρίνεται για τις ιδιαίτερα ελκυστικές προοπτικές μεταπτυχιακής έρευνας στους τομείς Περιβαλλοντολογίας, Διοίκησης, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ε-commerce, Οικονομικής Ανάπτυξης Βαλκανίων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΚΟΝΑ (ANCONA)
www.unian.it

Από το πλήθος των τμημάτων και ειδικοτήτων του πανεπιστημίου, ξεχωρίζουν οι σπουδές θετικής κατεύθυνσης. Στις ιταλικές και διεθνείς αξιολογήσεις, σημειώνονται ιδιαίτερα ως αξιόλογες οι σπουδές στα Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία, στην Ιατρική και τη Μηχανολογία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΕΝΑ (SIENA)
www.unisi.it

Στον τομέα της Οικονομίας & Διοίκησης διακρίνεται το Τμήμα Τραπεζικών Σπουδών, ενώ στον τομέα των Φιλολογικών Σπουδών, ξεχωρίζουν για το επίπεδό τους οι σπουδές Γλωσσολογίας στο διάσημο Centro Linguistico.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΡΙΝΟ (TORINO)
www.polito.it

Μια απ' τις πιο φημισμένες ειδικεύσεις στον τομέα της Αρχιτεκτονικής (σε μεταπτυχιακό επίπεδο) λέγεται Οικία - Πολιτεία (Casa - Citta), ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς του Βιομηχανικού Σχεδίου, των Γραφικών & Εικονικού Σχεδίου καθώς και της Δομικής & Γεωτεχνικής Μηχανικής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΤΟΒΑ (PADOVA)
www.unipd.it

Ιδρύθηκε το 1222. Η παρουσία του Γαλιλαίου στην Πάντοβα (1592-1610) σφράγισε όχι μόνο την πόλη αλλά και τον προσανατολισμό των σπουδών του Πανεπιστημίου. Ετσι, ανάμεσα στις 13 ειδικότητες των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ξεχωρίζουν η Αστρονομία, η Μηχανική, η Φυσική, η Ιατρική και η Φιλοσοφία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ (PERUGIA)
www.unipg.it

Πανεπιστήμιο με 11 προσφερόμενους τομείς ειδικοτήτων που, ωστόσο, διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις του στις Φυσικομαθηματικές Σπουδές. Το τμήμα Φυσικής έχει το δικό του site: www.fisica.unipg.it/webphysics/.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΡΜΑ (PARMA)
www.unipr.it

Πανεπιστήμιο με πολύ καλές επιδόσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Κλασική & Μεσαιωνική Φιλολογία, η Αρχαιολογία, αλλά και η Μουσικολογία και η Θεατρολογία είναι τομείς που αν επιλεγούν από τον υποψήφιο φοιτητή θα τον ανταμείψουν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΕΡΑΡΑ (FERRARA)
www.unife.it

Καλός προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές ο τομέας Βιολογίας και Ιατρικής, με τις ειδικότητες βιοϊατρικής και πρωτοποριακών θεραπειών, Εμβρυολογίας, Ωτολογίας, Ανθρώπινης Διατροφής να ξεχωρίζουν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΙΖΑ (PISA)
www.unipi.it

Οι σπουδές σε Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες το κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα της Ιταλίας. Ωστόσο, αυτό που διακρίνεται διεθνώς είναι το Φυσικομαθηματικό του τμήμα και ειδικά οι μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά. Πληροφορίες για αιτήσεις και εγγραφές στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο www.unipi.it/dottorati/

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ (FIRENZE)
www.unifi.it

Σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας λειτουργεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 70.000 φοιτητές. Φημίζεται κυρίως για τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, την Ιστορία της Τέχνης, τις Καλές Τέχνες, στην Ιταλική Γλώσσα & Φιλολογία, καθώς και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΒΙΑ (PAVIA)
www.unipv.it

Ξεχωρίζουν τα προγράμματα στις Τέχνες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Πληροφορική. Το Πανεπιστήμιο μετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ειδικά στους τομείς Computer Science και Systems Εngineering.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΡΜΠΙΝΟ (URBINO)
www.uniurb.it

Τα μεγάλα του ατού είναι τα τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στις σπουδές Νομικών Επιστημών, Φιλολογίας & Γλωσσολογίας, Ιστορίας της Τέχνης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΝΟΒΑΣ (GENOVA)
www.unige.it

Θεωρείται καλός προορισμός για σπουδές σε τομείς της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, Ιnformatics, Computer Science, Ιntelligent Αutomation & Soft Computing.Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΤΕΝΑ & ΕΜΙΛΙΑ (MODENA)
www.unimo.it

Θεωρείται σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για δυο διαφορετικούς τομείς σπουδών:Α) Φιλολογία & Φιλοσοφία (www.lettere.unimo.it) Β) Επιστήμες Επικοινωνίας (www.cei.unimo.it)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑΠΟΛΙ "PARTHENOPE" (NAPOLI)
www.uninav.it

...Σπεσιαλιτέ των "Παρτενοπέι" είναι οι σπουδές στη Στατιστική και στις Ναυτικές Επιστήμες. Τα διπλώματα στους δυο αυτούς τομείς έχουν απήχηση στις ναυτιλιακές ιταλικές εταιρείες και διεκδικούν με αξιώσεις τα τελευταία χρόνια και τη διεθνή αναγνώριση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΙΕΣΤΕ (TRIESTE)

www.univ.trieste.it

Ποικιλία σπουδών στις θετικές επιστήμες προσφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ξεχωρίζουν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής αλλά το μοναδικό στο είδος του δίπλωμα είναι αυτό της υποθαλάσσιας Γεωλογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΤΣΕΡΑΤΑ (MACERATA)

www.unimc.it/

Ιδρύθηκε το 1290 και είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Οι κύριες δραστηριότητές του επικεντρώνονται στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΜΕΡΙΝΟ (CAMERINO)

www.unicam.it/

Ιδρύθηκε το 1336. Αν και εδρεύει σε μια μικρή κωμόπολη της κεντρικής Ιταλίας, αριθμεί 10.000 φοιτητές. Φημίζεται για τη Σχολή Νομικής. Οι υπόλοιπες σχολές είναι η Αρχιτεκτονική (στην πόλη AscoliPiceno), η Φαρμακευτική, η Επιστημών & Τεχνολογίας και η Κτηνιατρική.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΝΤΙΝΕ (UDINE)
www.uniud.it

Το δίπλωμα Χειρουργικής Ιατρικής είναι από τα πιο διαφημισμένα του ιδρύματος, που παρέχει επίσης σύγχρονες σπουδές στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΛΑΝΟΥ (MILANO)
www.polimi.it

Το μεγάλο τμήμα είναι η Αρχιτεκτονική και η φήμη της επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 οι αποφοιτήσαντες με Laurea από τη σχολή αυτή αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των αποφοίτων Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ιταλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ LA SAPIENZA (ROMA)
www.uniroma1.it

Ιδρύθηκε το 1303, διαθέτει 14 σχολές και φιλοξενεί 175.000 φοιτητές. Πολλοί το ονομάζουν τεράστιο και χαοτικό, όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι το μεγάλο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εδώ, αξίζει κανείς να διεκδικήσει μια θέση στην καλύτερη Αρχιτεκτονική Σχολή της Ιταλίας τόσο για προπτυχιακές όσο και για τις υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης διακρίνεται το επίπεδο των αποφοίτων από τα τμήματα Καλών Τεχνών, του τμήματος Θεάματος-Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Ψηφιακών Θεαμάτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ΤOR VERGATA (ROMA)
www.uniroma2.it

Ειδικεύεται πρωτίστως στις Θετικές Επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι Οικονομικές και Φιλολογικές σπουδές. Τα Τμήματα Φυσικής & Χημείας (www.roma2.infn.it) είναι οι πλέον ισχυροί τομείς του και ειδικότερα αυτός της Αστροφυσικής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ROMA ΤRE (ROMA)
www.uniroma3.it

Καίτοι ιδρύθηκε μόλις το 1992, κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των ιταλικών πανεπιστημίων, οφείλοντας τη φήμη του κυρίως στις σπουδές Αρχιτεκτονικής και Φιλολογίας - Φιλοσοφίας. Το Τμήμα Πληροφορικής & Αυτοματισμού, επίσης, ήδη παρουσιάζει σημαντικές διακρίσεις για τα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων του.

 Πηγές: Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών - Αποφοίτων Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Wikipedia, spoudesstinitalia.gr 

ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ !

Στο Κέντρο Ιταλικής Γλώσσας "ΠΡΙΣΜΑ" οι εγγραφές και τα μαθήματα γίνονται καθ'όλη τη διάρκεια του έτους
 

Crea un sito Web gratuito con Yola